Makkelijke tips om niet te verdikken op een barbecue

Zodra de zon doorbreekt, slepen we met z'n allen pakken kolen aan om er vlees op te roosteren. Hoewel dat vlees vaak niet de boosdoener is, kunnen sausjes en marinade ervoor zorgen dat je zo'n avond rond en iets minder gezond afsluit. Ruud van de fijne blog Supervet.be geeft handige (en lekkere) tips.

De barbecue: door velen geliefd, maar ook door velen gevreesd. Met enkele kleine aanpassingen hoeft die gezellige barbecue echter absoluut geen ongezonde aangelegenheid te zijn.

1. Kies goed vlees, en marineer het zelf

Dat al die verschillende sausjes niet de meest verstandige keuze zijn is natuurlijk geen verrassing. Wat echter wel eens vergeten wordt, is dat veel van het typische barbecuevlees gemarineerd is. Deze marinades bevatten vaak enorm veel troep, waaronder een hele lading suiker. Bovendien dient de marinade niet zelden om te verbloemen dat het vlees in de barbecuepakketten niet van de beste kwaliteit is.

Gelukkig is een lekkere marinade zo gemaakt. Kies je dus voor de niet-gemarineerde kipfilets, biefstukjes en koteletjes, dan heb je kwalitatief vaak beter vlees, waar je bovendien iedere smaak aan kan geven die je maar wil. Laat je dit vlees een paar uur marineren in een beetje olijfolie, citroensap, knoflook, chilipeper en wat verse kruiden, dan wil je gegarandeerd nooit meer supermarktmarinade.

2. Een lekker sausje is zo gemaakt!

En die sausjes dan? Ook daar is een volwaardig alternatief voor. Hoewel (suikervrije) mayonaise zeker niet de slechtste keuze is, willen mensen natuurlijk graag wat te kiezen hebben. In nog geen vijf minuutjes tover je zowel een zelfgemaakte tzatziki als een supergezonde guacamole op tafel. Gezond dus, maar bovenal erg lekker en vullend.

3. Stop je niet vol met stokbrood

Een frisse salade is een must voor iedere barbecue. Maak je zelf een lekkere dressing, dan is dat natuurlijk helemaal prima. Stokbrood is een andere vaste waarde: moet je weer eens iets te lang wachten op het vlees, dan gaat er zo een brood of twee doorheen. Bied je hiervoor een graanvrij alternatief, zoals een lekkere graanvrije focaccia, dan heb je ten slotte ook de grootste boosdoener te pakken.

4. En wat drinken we erbij?

Bij een goed stukje vlees hoort een lekker rood of droog wit wijntje. Laat je de biertjes en het stokbrood dus staan, dan kun je naar hartelust genieten van het lekkere eten, het drinken en (hopelijk) het zonnetje. 

Bron: www.nieuwsblad.be