Superfoods: voordelen & recepten

Superfoods

De term superfood is tegenwoordig alom bekend. Men stelt dat deze voedingsmiddelen, vol van vitaminen, mineralen en vezels, een meer dan gemiddeld positief effect hebben op je gezondheid. Sommige superfoods zijn niet enkel gezond voor lichaam en geest, maar bevatten zodanig weinig calorieën dat ze sowieso een goed idee zijn voor een gebalanceerd dieet.

Avocado

Goed voor hart en hersenen en rijk aan eiwitten. Avocado’s verminderen naar verluidt buikvet en werken cholesterolverlagend.

10 lekkere gerechten met avocado.

Bosbessen

Zo weinig calorieën zitten er in bosbessen dat je het amper zou geloven.  Ook deze bes werkt cholesterolverlagend en heeft vaak  een zoete nasmaak. Voordeel: blauwe bessen kan je tot 6 maanden in de vriezer bewaren.

Muffins met bosbessen op één.

Broccoli

Waarschijnlijk één van de meest gekende ‘veilige’ groenten. Je kan er van alles mee: stomen, koken, soep maken, in een slaatje verwerken, dippen. Deze groene groente bevat een grote portie vezels en is arm aan calorieën.

Broccolirecepten vind je hier.

Donkere chocolade

Zit boordevol antioxidanten en vezels. Deze vorm van chocolade, met op z’n minst 50% cacao is veel gezonder dan halfdonkere of zelfs witte chocolade, waarbij in deze laatste zelfs helemaal geen cacao zit. Donkere chocolade zou je eetlust helpen verminderen.

9 redenen om niet te stoppen met chocolade te eten.

Groene thee

De antioxidanten in groene thee vechten tegen het vet in je lichaam en helpen het verbrandingsproces sneller op gang komen.  Drink op z’n minst 3 koppen per dag voor een maximaal effect. Tip: losse blaadjes in de plaats van theezakjes werken het best.

Heerlijke groene thee recepten om te bakken.

Havermout

Helpt je metabolisme versnellen waardoor je lichaam sneller vet verbrandt. Dit ingrediënt kan gebruikt worden als ontbijt, wafels of in pannenkoeken. 100gr havermout bevat slechts 142kcal. Havermout in de ochtend geeft je bovendien voldoende energie en een verzadigd gevoel waardoor je minder snel geneigd bent om tussendoor te snacken tijdens de rest van de dag.

Veelzijdige recepten met havermout

Spinazie

Per 100gram bevat spinazie slechts zo’n 63kcal, waarbij ook amper suikers en vetten. Deze bladgroente zit boordevol vitaminen, kalium en magnesium. Spinazie kan zowel warm als koud in slaatjes bereid worden, en is heerlijk in combinatie met zalm. 

Groene smoothies: volg deze link. 

Watermeloen

Ondanks de zoete smaak bevat deze fruitsoort slechts weinig calorieën. Een watermeloen bestaan uit meer dan 90% uit water. Ideaal dus als gezonde, slanke snack. 

Hoe maak je watermeloensap? 4 manieren!